ACT

Wat is ACT?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en is een nieuwe vorm van gedragstherapie. Binnen ACT therapie leren cliënten om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor zijn cliënten in staat om hun aandacht te richten op de dingen die ze werkelijk belangrijk vinden in het leven.

De kern van ACT is de
filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven

De focus van ACT therapie ligt op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Deze is gestoeld op de onderstaande zes kernprocessen:

 1. Acceptatie
  Het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.
 2. Defusie
  Loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken.
 3. Zelf als context
  Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren.
 4. Hier en nu
  In contact komen met het hier en nu.
 5. Waarden
  Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.
 6. Toegewijd handelen
  Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

Waarom ACT therapie?

De laatste jaren is uit onderzoek gebleken dat de ACT therapie een effectieve behandelmethode is bij chronische pijn, angst, fobieën en werkgerelateerde problemen. Daarnaast is ACT effectief gebleken bij het verbeteren van sportprestaties.

Door ACT therapie kun je beter omgaan met de grillen van het leven. Je zult door ACT sneller geneigd zijn om dingen te doen die écht belangrijk voor je zijn. ACT zorgt daarnaast voor een vrolijke, speelse levenshouding. Angst en pijn zijn inherent aan het leven en worden op de koop toegenomen.

Aanbod ACT Buro den Elzen

 • ACT voor volwassenen 
  Voor volwassenen bieden we ACT aan als een één-op-één coachingstraject. Bezoek onze pagina over coaching voor meer informatie.
 • ACT voor jongeren 
  Voor jongeren van 16-18 jaar bieden wij een specifiek ACT-programma aan. Bezoek onze pagina over coaching voor jongeren voor meer informatie.

Meer informatie of een ACT training aanvragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op.