Mindfulness

Mindfulness

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent je aandacht doelbewust richten op je ervaring van dit moment, zonder daarover te oordelen. Het is een manier van ‘zijn’ in het hier en nu waarbij je open en bewust in het leven staat. In de praktijk is het niet altijd gemakkelijk om bewust en in het moment te leven. Vaak zijn we met ons lichaam op de ene plaats en op met ons hoofd op een andere plek. Door middel van mindfulnessoefeningen en mindfulness mediaties leer je je meer op het nu te richten.

Daarnaast staat vriendelijkheid centraal binnen mindfulness. Vriendelijk of mild omgaan met onszelf en anderen is helaas niet vanzelfsprekend. Vaak zijn we erg kritisch, ook op onszelf. Mindfulness leert ons vriendelijke onszelf en de wereld tegemoet te treden.

Waarbij kan mindfulness helpen?

Mindfulness is er voor iedereen. Niet alleen voor mensen die bewuster willen gaan leven, maar ook mensen die last hebben van stress, vermoeidheid, slaapproblemen of depressieve klachten. Daarnaast is mindfulness ook nuttig voor mensen die last hebben van lichamelijke klachten, zoals chronisch pijn, psoriasis, hartklachten of een hoge bloeddruk. Mindfulness leert je om bewust met elke ervaring om te gaan. Ook als deze ervaring stress, spanning of pijn is. Je leert ruimte te geven aan deze vervelende gevoelens en je oefent je aandacht meer in het moment te brengen, waardoor je spanning, stress of pijn gemakkelijker los kunt laten.

Wat zijn de voordelen van mindfulness?

Enkele voordelen die mensen ervaren door mindfulness zijn innerlijke rust, ontspanning, verlichting, balans en nieuwe inzichten. Daarnaast ervaren ze helderheid, begrip, bewustzijn, stilte en energie.

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van mindfulness op stressgerelateerde klachten en chronische pijn. Ook bij fibromyalgie, somberheid en angst- en depressiviteitsklachten bij patiënten met kanker worden steeds vaker positieve effecten gemeten. De wetenschap verklaart dit doordat het de gezondheid niet alleen direct verbetert, maar ook indirect doordat mindfulness mensen in staat stelt op een gezonde manier met stress om te gaan.

Aanbod mindfulness Buro den Elzen

  • Mindfulness trainingen
    Training van 8 weken. Hiervoor krijg je van ons ook mindfulness oefeningen, mp3 bestanden en een reader voor thuis.
  • Mindful dagwandelingen
    Tijdens deze wandelingen kom je meer in het hier en nu door de praktische oefeningen onderweg.
  • Mindfulness voor bedrijven
    Bedrijven die creatieve werknemers willen die lekker in hun vel zitten, bieden wij mindfulnesstrainingen aan.

Meer informatie of aanmelden voor mindfulness?

Neem vrijblijvend contact met ons op.